Tavaszi szőrápolás

Itt a tavaszi szőrváltás ideje. Hosszú, dús, dupla szőrzetű kutyusainknál talán a legfeltűnőbb. Ha rendszeresen átfésüljük őket, segíthetünk nekik, hogy minél hamarabb megszabaduljanak a meleg téli bundától (és nem utolsó sorban a lakás is tisztább marad).

Sokan érdeklődnek, hogy a nyírás megfelelő választás lenne-e dupla szőrű kutyusuk számára? Véleményem szerint nem! Tavasszal az aljszőr nagy részét elhullajtja a kutya, a megmaradt fedőszőrnek fontos szerepe van nyáron is, hogy megvédje az időjárás viszontagságaitól. A legjobb számukra, ha rendszeresen eltávolítjuk az elhalt szőrszálakat, csomó mentesen tartjuk a megmaradt nyári bundát, így bőrük könnyen szellőzik!

Ahhoz, hogy eredményt érjünk el, ne csupán a felső réteget fésülgessük. Egy fésűvel válasszuk szét a szőrzetet, majd kefe segítségével alaposan távolítsuk el az elhalt aljszőrzetet, egészen a szőrtövétől. Végül a ritkább fogú fésűvel ellenőrizhetjük, eligazíthatjuk a szőrt. Ezt a mozdulatot ismételjük, amíg szükséges. Igyekezzünk figyelmesek, kíméletesek lenni. Ügyeljünk arra, hogy ne karcoljuk fel a kutya bőrét, inkább folytassuk másnap egy kis pihenő után.

Tavasz

+ A veszprémi Mancsoló kutyakozmetika tanácsai:

A legfontosabb eszköz ebben az esetben a sűrű, hajlított fém fogú, bontó kefe. Célszerű jó minőségűt választani. Minél inkább egybe van a kefe, annál tartósabb lesz (a szétszedhető, levehető nyelű vagy bonyolultabb öntisztítós változatok nagyobb eséllyel lesznek rövid életűek, könnyen törnek).

Minél kisebb kortól kezdjük őket a fésüléshez szoktatni. Legyünk türelmesek, ne várjuk tőlük elsőre, hogy nyugodtan végig üljék az egészet.

Legyen egy állandó hely a kozmetikázásra, hogy megszokja a kutyusunk, hogy mi következik.

Legyünk következetesek, ha például harapdál, hisztizik, a megszokott tiltó szavunkat (pl. Nem, Fúj…) használva folytassuk, mikor megnyugszik, ügyesen viselkedik, dicsérjük.

Mi döntsük el mikor hagyjuk abba és nagyon dicsérjük meg, jutalmazzuk (kedvenc jutalomfalatkájával vagy közös játékkal).

A Mancsoló kutyakozmetikában nem csak nyírásra van lehetőség! Ha nem megy otthon az aljszőr szedés, segítek! A tavaszi vedlés idején is hatékony segítség lesz egy alapos fürdetés+fésülés. Kutyusa megkönnyebbül, a lakásban kevesebb lesz az elhullott szőr.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.