Gyakori kérdések / Házirend

Gyakori kérdések/Házirend

 

Mennyi idősen hozzuk először kutyusunkat kutyakozmetikába?

Miután megkapta a kölyök kori oltásait, utána 2 héttel már jöhet is! Minél előbb elkezdjük hozzászoktatni a kozmetikához, annál könnyebb lesz vele felnőtt korában. Szőrtípustól függetlenül javasolt a korai szoktatás. Hiszen gondoljunk bele egy felnőtt, nagy testű kutyával mennyivel nehezebb megbarátkoztatni egy idegen szituációt, mint egy játékos apró kölyökkel.

 

Milyen gyakorisággal érdemes kozmetikába vinni kutyusunkat?

Nyírást igénylő (pl.: uszkár, bichon frisé…) és hosszú szőrű (bichon bolognese, máltai selyemkutya…)fajták esetén 3-6 hetente. Emellett otthoni rendszeres ápolást igényel a szőrzetük.

Szálkás vagy drótszőrű kutyusoknak 2-4 havonta javasolt a trimmelés.

Rendszeres fésülést, aljszőrszedést igénylő, dupla szőrű kutyák esetén 1-3 havonta érdemes elhozni fürdetés+fésülésre vagy akár csak fésülésre, attól függően, hogy otthon mennyire sikerül ápolni őket.

Rövid szőrű kutyákat is lehet havonta fürdetni, nem lesz semmi bajuk, de náluk nincs semmi gond, akkor se, ha több hónap (akár fél év) telik el a két fürdés között.

 

Szükséges előre bejelentkezni? Hogyan tudok időpontot kérni?

Igen, szükséges előre időpontot egyeztetni. Melyet kizárólag telefonon vagy facebookon tudunk megtenni, hétköznapokon 8-18-ig. A személyes egyeztetést kérem, mellőzzük! Munka közben valószínűleg nem tudok kimenni időpontot egyeztetni (például fürdetés közben nem fogom otthagyni a vendégem).

 

Mennyivel előbb kérjek időpontot?

Ha már tudod, hogy melyik nap lenne alkalmas (pl. mikor leszel szabadságon), akkor érdemes minél előbb egyeztetni, hogy biztosan legyen a kozmetikában is szabad időpont. Általában 2-3 héttel a kozmetika előtt szükséges időpontot kérni (tavasszal és nyáron hosszabb a várakozási idő). Természetesen minél hamarabb igyekszem mindenkinek időpontot adni, de egyedül dolgozom, így egy bizonyos számnál nem tudok több kutyát vállalni egy napra, nem szeretném, hogy a kapkodás a megszokott minőség rovására menjen. A rendszeresen kozmetikába járók, akár minden alkalommal előre (4-6 héttel) kérhetik a következő időpontot.

 

Milyen teendői vannak egy gazdinak, mielőtt kutyakozmetikába jönnek?

Mielőtt kocsiba tennéd kutyusod, szánj időt arra, hogy a megszokott környezetében elvégezhesse a dolgát (20 perces eü séta)! A kozmetika utcája alkalmatlan egy ilyen sétára, nincs füves terület és a környéken ugató házőrzők csak frusztrálnák a kutyusodat.

Lehetőleg mielőtt jöttök kb. 3 órával már ne adj enni kutyusodnak.

 

Mit vigyek magammal a kutyakozmetikába?

A kutya egészségügyi (oltási) könyvét. Nyakörv és póráz legyen a kutyuson. (A bolha nyakörvet akár otthon is leveheted, de ha a kutyán marad, az se gond, mindent egy helyre teszek le, hogy ne vesszen el.)

 

Maradhatok a kozmetikában, míg a kutyusom elkészül?

Igen, amennyiben a kutyust nem zavarja a gazdi jelenléte, nem lesz nyugtalan. Amennyiben a kutyus folyamatosan a gazdihoz menne, ezzel növekszik a baleset veszélye, ilyenkor meg kell kérnem a gazdit a távozásra.

A hely szűke miatt kérem, 2 főnél többen ne várakozzanak a kozmetikában.

Kiskorú gyermekkel kérem, ne maradjanak itt, hiszen ők általában nem szeretnek sokat várni és ennek hangot is adnak. Továbbá a szállószőr sem tesz jót nekik.

14 év alatti gyermeket szülői felügyelet nélkül tilos a kozmetikában hagyni!

Kérem az itt maradó gazdikat, hogy a kutyakozmetika területén tartózkodjanak (az udvar nem tartozik a kutyakozmetika területéhez)! A ki-bejárkálás zavarja a kutyusokat, lassítja a munkát! Mivel a kutyák folyamatosan azt figyelik, hogy mit csinál a gazdi, hova megy, megint elmegy, visszajön… és nem értik, miért nem mehetnek a gazdi után. Továbbá az én figyelmemet is elvonják ezzel, így nem tudok száz százalékosan a munkára figyelni!

Felhívom figyelmüket, hogy az ingatlan egész területén (az udvaron is) tilos a dohányzás!

Sajnálom, hogy ezt a legutolsó pontot egyáltalán le kell írnom: Ittas személy nem tartózkodhat a kozmetikában!

 

Tüzel a kutyusom, így is hozhatom?

Nem javaslom. Vannak szukák, akiknek ilyenkor a viselkedése is megváltozik. Sokkal könnyebben kapnak el fertőzéseket. Továbbá az utánatok jövő kan kutyák nyugtalanabbak lesznek a hátra hagyott szagok miatt.

 

Bolhás a kutyusom, mit tegyek, hozhatom a kutyakozmetikába?

Kérlek ne hozz bolhás kutyát a kutyakozmetikába! Igyekezzünk, hogy kutyáinkat élősködő mentesen tartsuk (bolha, féreg…). Rengeteg eszköz kapható az állatorvosoknál, amivel megóvhatjuk kutyusainkat. Ha már megtörtént a baj és bolhás kedvencünk, az első utunk az állatorvoshoz vezessen (kutya nélkül) és kérjünk megfelelő tablettát vagy rácsepegtető oldatot (+féreghajtót!), majd a leírásnak megfelelően használjuk. A fürdés önmagában bolhafertőzés esetén már kevés, nem fogja megszüntetni a bolhásságot. Hiszen, amik otthon lepotyogtak peték, kikelés után újra a kutyuson fognak táplálékot keresni. Az egyetlen megoldás, ha hónapokig folyamatosan védve lesz. Ezért ha a kutyakozmetikában időben észreveszem, hogy bolhás egy kutya, azonnal hazaküldöm. Ha menetközben derül ki, felárat fogok felszámolni!

Legyünk tekintettel egymásra, bolhás kutyát semmilyen kutyás közösségbe ne vigyünk!

+Miután kezeltük kutyánkat az állatorvostól kapott szerrel, porszívózzunk ki alaposan a lakásban (kocsiban), mossunk ki minden kutyafekhelyet 90°C –on (illetve ágyneműt, ha felmegy az ágyba) vagy cseréljük le! Továbbá, lehet kapni a környezetben szétfújható rovarölőket is, melyek nem ártalmasak az emlősökre.

 

Menhelyről szeretnél örökbefogadni kutyust? Őt is szeretnéd elhozni, megoldaható-e?

Természetesen! Örömmel látok minden kutyust, legyen akár keverék, akár fajtatiszta, fiatal vagy idős!

Viszont érdemes belegondolni, hogy általában nem frissen mosva adják ki a kutyusokat a menhelyekről, így a körülmények miatt elég kellemetlen szaguk lehet. Ezzel gyakran a kihozatal napján szembesülnek az új gazdik. Nagyon nagy szerencse kell, hogy valamelyik kutyakozmetika még aznap, időpont egyeztetés nélkül tudjon fogadni, ezért célszerű előre összeegyeztetni a kihozatal napjára egy fürdetést.

 

Biztos sok xy fajtájú kutyust ismersz. Tudnál segíteni párt találni a kutyusomnak?

NEM!!!
Szándékos párosítás esetén, kizárólag egészségügyi szűrésekkel, származási lappal és tenyészszemlével rendelkező kutyák pároztatása javasolt. Amennyiben minden szükséges tényező megvan a tenyésztéshez, forduljatok a fajtagondozó klubhoz segítségért.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.